Hoe werken zonnepanelen?

Hoe zonnepanelen werken en zonlicht omzetten naar energie

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Ze bestaan uit zonnecellen, die gemaakt zijn van silicium. Dit materiaal is een halfgeleider, wat betekent dat het elektriciteit kan geleiden, maar niet zo goed als een metalen geleider. Zonnecellen bestaan uit twee lagen silicium, waarvan één laag een positieve lading heeft en de andere laag een negatieve lading. Als zonlicht op de zonnecellen valt, worden er elektronen losgemaakt en ontstaat er stroom.

De stroom die de zonnecellen opwekken, is gelijkstroom (DC). Dit is echter niet de vorm van elektriciteit die we gebruiken in onze huizen en bedrijven. Daarom moet de stroom worden omgezet naar wisselstroom (AC). Dit gebeurt door middel van een omvormer, die de DC-stroom omzet naar AC-stroom. De omvormer zorgt er ook voor dat de stroom wordt afgestemd op het voltage en de frequentie van het elektriciteitsnet.

Terugleveren aan het elektriciteitsnet

Wanneer de zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan er op dat moment wordt verbruikt, wordt de overtollige energie terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Als de zonnepanelen minder elektriciteit opwekken dan er wordt verbruikt, wordt het tekort aangevuld met elektriciteit van het net.

Dankzij zonnepanelen kunnen we op een duurzame manier elektriciteit opwekken en ons steentje bijdragen aan een beter milieu. Bovendien kunnen zonnepanelen op de lange termijn kostenbesparend zijn. Wij helpen u graag bij het kiezen van de juiste zonnepanelen voor uw situatie en het installeren ervan. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Meer Solar Services, zonnepanelen installaties regio Noord-Holland en Friesland

Wij staan klaar om u te helpen

Neem vandaag nog, geheel vrijblijvend, contact met ons op!